Forfattere og fagkonsulent

Forfatterne er fag- og ressurspersoner fra helsevesenet og ulike undervisnings- og forskningsinstitusjoner.

Fagredaktører: 

Lene Baagøe Laukvik
Lene Baagøe Laukvik er ansatt som universitetslektor og PhD-stipendiat ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Universitetet i Agder. Hun forsker på standardisert terminologi i sykepleie og ser på hvordan helhet og personsentrert omsorg kan ivaretas i dokumentasjon av sykepleie. Laukvik er utdannet sykepleier og har master i helsevitenskap med vekt på alderdom og helse. Hun har klinisk erfaring fra akuttmottak, postoperativ, hjertemedisinsk sengepost og –overvåkning, intensiv og skjermet avdeling for personer med demens i siste stadium. Hun har tidligere arbeidet ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, Sørlandet Sykehus Arendal og Færvik Bo- og omsorgssenter. Laukvik har videreutdanning i praktisk pedagogikk og har jobbet tre år på Helse- og oppvekst fag ved Sam Eyde videregående skole, hvor hun var kontaktlærerpå Vg2.

Mariann Fossum
Mariann Fossum er professor ved Universitetet i Agder, Norge. Hun har doktorgrad i medisinsk vitenskap med spesialisering innen helse- og omsorgsfag fra Örebro Universitet, Sverige, 2012,og har videreutdanning i geriatrisk sykepleie og mastergrad i sykepleievitenskap med fordypning i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Fossum har mer enn 20 års erfaring med undervisning i sykepleie og helseinformatikk, med fokus på dokumentasjon i sykepleie, terminologier, datastyrt beslutningsstøttesystemer og kvalitet i helsetjenesten. Fossum er leder for det norske ICNP Forsknings- og utviklingssenter akkreditert i juni 2017, og er programkoordinator for masterprogrammet i spesialsykepleie ved Universitetet i Agder. 

Ellen Karine Grov
Ellen Karine Grov er professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, og professor II ved Høgskulen på Vestlandet, Avdeling for helsefag. Grov er sykepleier, bedriftsøkonom, kandidat i sykepleievitenskap og dr.polit. Hun leder flere forskningsprosjekter og har skrevet en rekke fagartikler og -bøker.

Ellisiv Lærum Jacobsen
Ellisiv Lærum Jacobsen er forlagsredaktør i Cappelen Damm Akademisk og førsteamanuensis ved Lovisenberg Diakonale Høgskole. Hun har klinisk erfaring fra rehabilitering, psykisk helsevern og geriatri. Jacobsen er utdannet sykepleier, og har master og doktorgrad i helsevitenskap. Hennes forskningsfelt er ernæring, fysisk funksjon, livskvalitet og geriatriske syndromer.

Caseforfattere: 

Dag-Gunnar Stubberud
Dag-Gunnar Stubberud er førstelektor ved Høgskolen i Oslo, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, der han er tilknyttet videreutdanningen og mastergradsutdanningen i intensivsykepleie.
Han er utdannet intensivsykepleier og har embetseksamen i sykepleievitenskap fra Universitetet i Oslo.
Foruten praksis fra hjerteovervåking, kirurgisk avdeling og infeksjonsavdeling har han flere års klinisk praksis fra intensivavdeling

Marit Solhaug
Marit Solhaug er ansatt som forlagsredaktør i Cappelen Damm, hvor arbeidsområdet er VAR Healthcare. Hun er utdannet sykepleier og har hovedfag i sykepleievitenskap fra Universitetet i Oslo. Solhaug har mange års erfaring fra Barneklinikken ved Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet, og har vært ansatt både som spesialsykepleier, leder og fag- og forskningssykepleier.

Siri Kleven
Siri Kleven er sykepleier og klinisk spesialist ved Oslo Universitetssykehus HF, avdeling Ullevål. Hun har mange års erfaring fra hjertemedisinsk avdeling, hjerteovervåkning og hjertekirurgisk avdeling. Hun har jobbet på nevrointensiv avdeling ved Ullevål sykehus hvor hun har levert sin spesialistoppgave. Hun har også jobbet med organdonasjon og organtransplantasjon. Foruten klinisk praksis har hun flere års erfaring med undervisning av kollegaer og ansatte ved sykehuset. Kleven har også internasjonal sertifisering i traumesykepleie TNCC og er sertifisert AHLR instruktør.

Marianne Moland-Wulff
Marianne Moland-Wulff er intensivsykepleier og jobber på Intensiv 3 ved Oslo Universitetssykehus HF, avdeling Ullevål. Hun har 15 års erfaring med arbeid innen intensivmedisin, de fleste av årene på intensivavdeling for hode og ryggmargskader, men også noen år på generell intensiv. Hun har i tillegg til videreutdanning i intensiv også studert fordypning i Akutt Nevrokirurg og Nevrologi ved Gøteborgs Universitet, Sahlgrenska Akademin.  Hun er med i ressursgruppa for Organdonasjon ved Oslo Universitetssykehus og har jobbet med organdonasjon i mange år.

Camilla Gjellebæk
Camilla Gjellebæk jobber som høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold ved avdeling for helse- og sosialfag. Ved siden av engasjementet på avdeling for sykepleie er Gjellebæk koordinator for videreutdanningen Velferdsteknologi i helse- og sosialtjenesten ved Høgskolen i Østfold. Gjellebæk er utdannet sykepleier fra Høgskolen i Oslo og har en mastergrad i Helsefremmende arbeid og omsorg i lokalsamfunnet fra Høgskolen i Gjøvik. Tidligere praksiserfaringer er fra kommunehelsetjenesten som sykepleier, assisterende avdelingssykepleier, avdelingssykepleier og som prosjektleder. Hun har også ledet prosjekt i pasient- og brukerrettet dokumentasjon og pilotprosjekt eRom.

Fagkonsulent:

Ann Kristin Rotegård
Ann Kristin Rotegård er avdelingssjef for VAR Healthcare i Cappelen Damm. Hun er utdannet sykepleier og har doktorgrad i temaet «Helseaktiva» (health assets), som omhandler interne og eksterne styrker/ressurser i sykepleietjenesten. Rotegård har klinisk erfaring fra Barneklinikken, Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet, hvor hun også har vært leder og fagutviklings- og forskningssykepleier. Hun har i flere år vært engasjert i området kvalitet, struktur, system og kontinuitet i sykepleieres dokumentasjon og har i den forbindelse hatt ulike verv lokalt og nasjonalt. Rotegård har publisert flere artikler som tar for seg systemer og terminologier for implementering i sykepleieplan og dokumentasjon i elektronisk pasientjournal, i tillegg til artikler om styrking av pasientens fokus og perspektiv.